Download hier de gratis e-books!

Nieuws

Schimmels in de tuin

Door de grote hoeveelheid neerslag van de laatste tijd en de hogere tempraturen zijn er veel schimmels actief in de tuin. Voorbeelden hiervan zijn buxusschimmel, een schimmelsoort die veroorzaakt wordt door de schimmel Volutella Buxi. Maar ook hele coniferenhagen worden aangetast worden door diverse soorten schimmels. De schimmels worden verspreid via de lucht en regendruppels. Vooral bij vochtig weer en in delen van de plant die lang nat blijven kan de schimmel toeslaan. De schimmelinfectie kan plotseling optreden, maar soms ook even plotseling stoppen.
 

Voorkomen is beter dan genezen

U kunt schimmels voorkomen door te zorgen voor goede groeiomstandigheden van de plant zodat deze sterk is en niet of ieder geval minder gevoelig is voor schimmels. 

Dit doet u door:

  • tijdig te bemesten met een organisch meststof, geen kunstmest gebruiken dit is een chemisch bemesting en komt het bodemleven niet te goede.
  • te zorgen voor een goede bodemstructuur door regelmatig compost aan te brengen en water te geven bij langdurige droogte.
  • voorkom wonden en beschadigingen aan de plant zo voorkomt u dat via deze wonden de plant makkelijk geïnfecteerd wordt.
  • gebruik nieuwe ziekteresistente rassen, kwekers zijn onophoudelijk bezig  hun assortiment planten te vernieuwen en te verbeteren.

Bestrijding

Indien de plant al aangetast is kunt u het beste het aangetaste deel zo snel mogelijk verwijderen tot enkele centimeters in het gezonde deel en tot bestrijding overgaan om erger te voorkomen.

Chemische bestrijding met fungiciden heeft alleen zin in een beginnend stadium van de aantasting. De bestrijdingsmiddelen, op basis van de werkzame stof azoxystrobin, zijn alleen voor professionele gebruikers verkrijgbaar.

Heeft u professionele hulp nodig? klik hier voor het maken van een afspraak.