Download hier de gratis e-books!

Nieuws

Wilt u egels in uw tuin?

Gebruik geen chemische bestrijdings middelen in de tuin. Als u snoeit laat dan een hoop takken en bladeren achterin uw tuin liggen. Dit vormt een ideale verblijfplaats voor egels. Met andere woorden: een klein “rommelhoekje” waar de egels kunnen schuilen. Teveel bestrating in de tuin en te weinig groen is voor de egel geen ideaal thuis!

Bij diverse tuincentra of agrarische winkels kunt u een egelkoepel kopen, die u eenvoudig zelf kunt plaatsen in de tuin. De ideale slaapplaats voor de egel, gedurende de winterslaap. Zorg ervoor dat er voldoende stro, hooi, papier en houtspaanders in liggen. De egelkoepels worden ’s winters als slaapplaats gebruikt, maar in de zomer vaak als broedplaats!

Zorg ervoor dat egels gemakkelijk uit de vijver kunnen klimmen door een loopplankje. Helaas verdrinken toch nog vaak jonge egels.

Plaats een drinkschaal met een laagje water. Hiermee zijn niet alleen egels, maar ook vogels erg blij.

Als u een composthoop heeft, wees dan erg voorzichtig met het omdraaien van de compost, omdat egels zich hierin vaak prima thuis voelen. Uw gereedschap kan een egel ernstig verwonden.

Egels hebben veel voedsel nodig om goed de winter door te komen.

Goed: katten- en hondenvoer, gehakt, een rauw ei, gemengd met muesli of pindakaas of speciaal egelvoer.
Fout: melk (hier worden egels echt ziek van).

Egels eten heel veel ongewenste insecten & slakken en zijn daarom belangrijk in onze tuin!